Substantiverne - bekendt eller demonstrativ form?

Bekendt form af substantivet har artiklerne: -en, -et eller -ne og bruges til ting, der ikke kræver introduktion - enten fordi de allerede direkte eller indirekte er introduceret, eller fordi de er selvfølgelige. Jeg åbnede skuffen og tog kniven frem for at skære et stykke brød. Skuffen og kniven er selvfølgelige i konteksten: jeg bruger altid den brødkniv og den ligger i samme skuffe. Det er brødet, der er interessant. Så bestemt form betyder: Du ved, hvad for en jeg mener!

Demonstrativ form har artikel den, det, de foran substantivet: Kan du se den mand, der står derovre. Det er en slags sproglig pegefinger mod et sted, eller fordi der er en defininerende ledsætning: Den forfatter, der er oversat mest, er H.C.Andersen. Skriv substantiverne med artikel før eller som endelse i boksene
1. (flasken, den flaske)
Jeg tror, jeg vil have et glas vin. Hvor er , vi åbnede i går? - Jeg har kommet resten i sovsen.

Jeg var sikker på, at hun kun havde købt vinen, fordi hun ville stille et searinlys i , når den var tom. Det var en elegant flaske i blåt glas, men vinen smagte som rævepis.

2. (druerne, de druer)
Faktisk produceres der vin i Danmark, men på grund af klimaet bliver sjældent rigtig modne. Hvis vinen skal være kraftig i smagen, skal have meget sol og det sker ikke så tit.

Under høsten sorterede vi . , der ikke var ordentlig modne, sendte vi til Rynkeby, der brugte dem til mild morgenjuice. Resten blev til hvidvin, som glade nationalister købte til overpris.

3. (supermarkederne, de supermarkeder)
Man bliver nødt til at skærpe kontrollen med , der jo sælger alkoholen til de unge og tjener på det. Det må være deres ansvar at tjekke ID.

Man kunne lave en smiley-ordning, så , der havde solgt alkohold uden at kontrollere ID, fik en skeløjet smiley, der brækkede sig, hængt op i vinduet. Og en ordentlig bøde!

4. (bilisterne, de bilister)
I en videnskablig undersøgelse, sammenlignede forskerne effekten af alkohol med effekten af mobiltelefon-snak hos en gruppe bilister. De delte i 3 grupper, den ene fik 2-3 øl inden kørslen, så de havde en promille på 0,5. Den anden gruppe snakkede i mobiltelefon under kørslen. Og den tredje gruppe var kontrolgruppe. Såvel , der havde drukket, som , der talte i telefon, lavede væsentlig flere fejl under kørslen, end i kontrolgruppen. Og faktisk var der ingen forskel mellem i gruppen, der havde drukket, og dem, der talte i telefon.

5. (året, det år)
1982 var , hvor flest blev sigtet for spritkørsel: Næsten 18.000 havde en bøhmand på, da politiet stoppede dem. Det var næsten det samme efter, men siden er antallet af spritbilister faldet. Nu er vi nede på ca. 7000 sigtelser om .