Danske husstande har EU’s femtestørste CO2-aftryk

Vælg det af de fire ord i parentesen, der passer bedst.
Danmark, der (forresten, desuden, ellers, alligevel) er stolt af sin grønne energi og cyklisme, har fået en rigtig skidt placering i ny kortlægning af EU-landenes gennemsnitlige CO2-aftryk. Hvorfor er det sådan, og hvordan (skifter, ændrer, bytter, udvikler) vi det?
Forskere har (kortlagt, reduceret, forhindret, målt) CO2-aftrykket for alle regioner i EU – og der er ikke godt nyt for os i Danmark.
I et nyt studie er de danske husstande de femteværste i hele EU. Vi slipper mindre CO2 ud end Finland, Irland, Luxemborg og Storbritannien, men mere end fx Frankrig, Italien og Tyskland.
»Danmarks regioner har relativt større CO2-aftryk end EU’s gennemsnit på 11,5 tons. Det danske gennemsnit er 14,5 tons, så det er omkring 20 procent højere« siger hovedforfatter på det nye studie, Diana Ivanova, fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim.
Resultaterne er måske (usandsynlige, interessante, foruroligende, overraskende), , når man tænker på Danmarks mange cyklister og grønne energi.
På kortet under artiklen kan du se, hvor i Europa og Danmark hustandende har det laveste og det højeste aftryk. Aftrykket (medfører, skyldes, forårsager, omfatter) blandt andet forbruget af tøj, fødevarer og transport.

Penge forurener
Studiet over udledningen per husstand viser (nemlig, imidlertid, derved, altså) , at de danske husstande forbruger langt mere kulstof, end resten af europæerne.
Men vi er ikke alene. Studiet viser, at det er de rigeste lande, som har det største CO2-aftryk per husstand, siger Diana Ivanova.
»Ud fra vores analyser så har vi en (ide, redegørelse, holdning, meddelelse) om, at indkomst er en vigtig faktor – og danske regioner er blandt de rigeste,« siger hun.

Ren industri - forurenende husstande
Det er et (dilemma, problem, paradoks, udgangspunkt) , at dansk industri - bortset fra den irske - faktisk er den mest CO2-effektive i Europa. Industrien tjener altså penge hjem til Danmark uden at forurene særlig meget, men husstandene ødelægger regnskabet, når de bruger pengene, fordi alle har råd til at forbruge, spise meget kød og rejse. En måde at ændre det på er højere grønne afgifter - fx på flyrejser, benzin og emballage. Men det budskab vil nok ikke være nemt at sælge i en valgkamp.stat