Landbrug i Grønland





Se klippet, og skriv de ord der mangler i boksene. Et ord pr. boks.

Til næste gang: Slå de understregede ord op! Og lav noter til en genfortælling af klippet, så du kan præsentere det for en af de andre. Brug så mange af de understregede ord, som du kan, i din genfortælling.

• I Grønland klimaet nu så hurtigt, at bønder dyrker kartofler i stor stil og opdrætter kvæg. Fortsætter vejret med at blive varmere, så grønlænderne på, at de kan blive selvforsynende med fødevarer og ikke længere skal være afhængige af forsyninger udefra. Det fortæller DR´s klimakorrespondent, Steffen Kretz, fra Sydgrønland.
• Dybt inde i en fjord i det Grønland er to brødre ved at grave deres helt egen form for guld op af jorden.
• Brødrene Ferdinand og Ole Egede er netop ved at årets første, nye kartofler ud på det grønlandske marked. De forventer at producere knap halvtreds ton kartofler i år. Og de kan sælge hver eneste én. Brødrene kan, som alle andre i Grønland, tydeligt , at klimaet ændrer sig i disse år.
• I et land med både indlandsis og permafrost har det at dyrke grøntsager på friland, og det at holde kvæg, tidligere været nogenlunde lige så almindeligt, som det er i Sahara. Men med det mildere klima har de grønlandske klima nu en , siger formanden for Landbrugsrådet.
• Det er, at vi bliver på det område – med grøntsager og med kartofler og alt, hvad der er sundt inden for grønt miljø. Og derudover kan man så drømme sig videre til, at man eventuelt kan eksportere til andre lande også.
• I bygden Narsuaq opdrætter Suka Frederiksen og hendes mand nu, som de første i Grønland, kvæg til kød. i et land, hvor en bøf i gamle dage altid var skåret af en hval. Men interessen for grønlandske bøffer fejler ikke noget.
• Den første slagtning vil ske til efteråret. Og restaurationerne har udvist stor for kød … kødet og vil gerne betale det ekstra til, der skal på området for at få (en) økologisk kød.
• Indlandsisen på Grønland smelter nu dobbelt så hurtigt som for bare et par år siden. Og når isen trækker sig tilbage, så blotlægger den store , der kan bruges til landbrug i det sydlige Grønland.
• Både de lokale kartofler her og kvægopdrættet åbner store perspektiver for Grønland. For normalt bliver omkring halvfems procent af alle fødevarer, der indtages her i Grønland, sejlet hertil eller fløjet hertil langvejs herfra.
• Forskere og mange andre verden over ser på Grønland med stor bekymring, fordi isen her smelter i voldsomt tempo. Men for grønlænderne er der altså positive sider af den globale opvarmning.
• Altså det er jo i sig selv ikke en , at det er så koldt. Det er så dejligt med mildt klima, for eksempel i dag her i Narsauq. Sommeren i år her i Grønland har været fantastisk dejlig.