Blive eller være?

Blive beskriver en ændring/en proces.
  • Love og regler fra EU bliver oversat til de 24 officielle EU-sprog, fordi de skal gælde som love i alle landene. Vi blev sure, da vores fly blev aflyst.

  • Være beskriver en tilstand/et resultat
  • Jeg gætter på, at teksten er oversat med Google, den er fuld af fejl. Sætningerne er forkerte.

  • Vælg den rigtige form af være: er/var/har været/havde været; eller blive: bliver/blev/er blevet/var blevet. Klik på Hint hvis du vil have hjælp.
    Madspild

    Hellere revne end levne, sagde min mormor altid, når hun spiste det sidste fra sin tallerken, selvom hun egentlig mæt. Hun vokset op i en tid, hvor det utænkeligt at smide mad ud - man bevidst om, at ikke alle kunne spise sig mætte hver dag. Så selvom tiderne bedre, spiste hun op. Resultatet desværre, at hun gang på gang større end sit tøj.

    Og hun ikke alene. På et par generationer problemer med underernæring til problemer med overvægt. Maden heller ikke længere den samme. Tidligere maden i høj grad lokalt producerede fødevarer, i dag består ethvert måltid af ingredienser fra flere kontinenter og produceret og transporteret under et stort energiforbrug. Mad en forbrugsvare, hvor det før en livsfornødenhed. Vi vant til, at supermarkedernes hylder fyldt op mange gange om dagen, og vi småfornærmede, hvis vi to minutter før lukketid ikke kan få præcis det, vi havde tænkt os.

    Og det giver spild. Konkurrencen tvinger supermarkederne til at fylde hylder op hele dagen. En del af varerne når ikke at solgt, mens de helt friske. Og så kommer de bagest i køen, for alle tager de friskeste og nyeste varer.

    En del supermarkeder er begyndt at sænke prisen på de varer, der solgt for langsomt. Men det ret arbejdskrævende at sætte nye prismærker på, og de fleste kunder foretrækker alligevel varer, der helt friske og kan ligge et stykke tid - blandt andet fordi planlægning begrænser ens frihed. Så derfor ender ca. 25% af maden i supermarkederne med at smidt i containeren.

    Det ikke bedre uden en kulturændring. Det er os forbrugere, der har skabt problemet; det er på grund af vores livsstil, at maden smidt ud, så det også os, der har nøglen. Men det ikke let; for friheden til at købe præcis, hvad man har lyst til, en meget central værdi i dag.


    Tænk over de her spørgsmål til næste gang:

    1. Hvordan er I opdraget, hvad angår madspild?
    2. Er det noget I tænker på i dag?
    3. Hvorfor bliver der smidt så meget ud i supermarkederne, tror I?
    4. Hvad kan man gøre ved det?
    5. Ville I samle mad op i en container - hvorfor/hvorfor ikke?
    6. Hvilke negative konsekvenser er der af madspild?
    7. Hvad mener I om bio-ethanol som brændstof?
    8. Er der egentlig forskel på madspild og andre slags resursespild?