Både eller begge

Både er en konjunktion, der altid følges af og. Den binder to ord, udtryk eller sætninger sammen til 105 procent – udtrykket betyder ikke bare…men også.
Begge er et pronomen og betyder cirka det samme som hver af ...
I 70’erne var det almindeligt, at kvinderne arbejdede ude og lavede alt husarbejdet, når de kom hjem. Det var hårdt at skulle klare opgaver. Men det var der ingen, der talte om dengang. Mændene kunne ikke lige se, hvorfor de skulle lave mere, bare fordi kvinderne absolut ville arbejde. Men faktisk kunne det være svært at følge med i forbrugerræset, hvis ikke ægtefæller tjente penge. Der var mange nye ting at købe i tresserne.

I dag er det almindeligt, at ægtefæller deltager i husarbejdet. Madlavning og børnepasning er opgaver som begge parter tager sig af. Men det kniber med ligestillingen, hvad angår tøjvask og rengøring. I de fleste familier må kvinderne klare dele.
Til gengæld ser det ud til, at ægteskaber, hvor manden og kvinden tager ansvar for husarbejdet, holder længere.

Pigerollen er under pres i dag. Piger skal være lige så ambitiøse som drengene og være meget fokuseret på deres udseende. De skal føre sig frem, og de skal please drengene; og det kan være svært at leve op til krav på en gang. Før i tiden var der fx på tv plads til kvinder, der så godt ud, og til kvinder, der var dygtige journalister. I dag skal de score godt på parametre. Der ser ikke ud til at være helt de samme krav til mænd på tv.