Begge (to), begge dele eller begge parter?

Alle tre udtryk refererer til noget, der allerede er introduceret.

 • Begge (to) refererer til to ting eller personer som helheder. Først tog jeg et æble, så en pære. Men de var begge (to) lidt sure. To kan droppes, og det sker tit i skriftsprog.

 • Begge dele refererer til ting uden form: (subst. i nøgen form, utællige ting som materialer, dele af helheder), verber, adjektiver eller adverbier.Drikker du kaffe eller te? - Begge dele./ Hvad kunne du bedst lide: Brødet eller lammekøllen. - Jeg var vild med begge dele./ Vil du med hjem eller skal vi danse? - Begge dele, tak!

 • Begge parter refererer til de to lejre i en konflikt: Kvinderne vil have mere magt i samfundet, mændene i hjemmet. Begge parter føler sig undertrykte af modparten.
 • Skal en kvindelig journalist være intelligent eller se godt ud, hvis hun vil på tv? - , og meget mere! - Det skal mændene da også: I går var der både en mandlig og en kvindelig journalist på tv-avisen, og de så godt ud.

  I 60'erne var det næsten altid moren, der fik forældremyndigheden over barnet. Hvis der var flere børn fik hun normalt forældremyndigheden over , hvis hun havde råd. Det var som regel tilfredse med dengang, og der var ingen, der spurgte børnene. Det er der heller ingen der gør i dag, men nu er hovedreglen delt forældremyndighed. Argumentet er, at forældrene har en vigtig rolle i barnets opvækst.

  Advokaten fik en svær sag: En sag om sexchikane mellem to mænd. hævdede at være blevet chikaneret af den anden. Den ene havde modtaget intime billeder, den anden var blevet taget på. viste sig at være rigtigt, så det endte med et forlig. I dag er de gift, så de betalte deres advokatregning med glæde. Så lykkeligt ender det sjældent.

  Kampen om ligestilling mellem mænd og kvinder har siden 70'erne betydet store ændinger for . Kvinderne har i dag meget bedre muligheder for at få en samfundsmæssig identitet, og børnene har generelt et meget tættere forhold til deres fædre i dag. Jeg synes tit, man overser begge dele i debatten: rigtig meget handler om, hvor mange kvinder, der har topposter; men det er trods alt kun relevant for en lille gruppe kvinder. Og er det sjovt, at være barn i en familie, hvor forældrene går op i deres karriere?

  Sygeplejerskerne i det offentlige gik i strejke i 2008: de ville have bedre løn. De centrale argumenter var at sygeplejerskerne fik for lidt, fordi de var kvinder. Og at privathospitalerne ville stjæle arbejdskraft fra de offentlige sygehuse, hvis lønnen ikke steg. Det ville ødelægge det offentlige sygehusvæsen. De fleste danskere var enige i . Sygeplejerskerne krævede 15% mere i løn over 3 år, de offentlige arbejdsgivere ville kun give 12,8%. måtte give sig, men det endte med en lønstigning på 13,3 %. Og der blev nedsat en ligelønskommision, der skulle se på, hvad man kunne gøre.