Den kriminelle lavalder

Vælg det af de fire ord i parentesen, der passer bedst. Hør lydfilen bagefter
Den kriminelle lavalder i Danmark er 15 år. Det betyder, at man som 15-årig kan blive straffet som en voksen, hvis man begår noget kriminelt. Børn og unge må (i virkeligheden, reelt, dog, samtidig) ikke sidde i fængsel sammen med voksne. De sidder i stedet i særlige sikrede institutioner kun for unge.

De sidste 100 år
Folketinget har fastsat den kriminelle lavalder til 15 år. Et barn (over, efter, i, under) denne alder kan ikke idømmes en straf for noget kriminelt, uanset hvilken forbrydelse det drejer sig om. Sådan har det været siden 1905. Der har dog været en enkelt (undtagelse, situation, begivenhed, hændelse) mellem 2010-2012. I 2010 satte den daværende VK-regering nemlig lavalderen ned til 14 år. Den følgende regering: Socialdemokraterne, Radikale Venstre og SF  hævede den igen til 15 år efter stor debat i 2012.

Hvorfor straffe unge anderledes?
Der er flere grunde til, at man har en kriminel lavalder, og at man straffer børn og unge anderledes end voksne. Blandt andet fordi børn (heller, endda, imidlertid, endnu) ikke er fuldt udviklede og derfor ikke altid kan se, hvilke konsekvenser, deres handlinger har. Undersøgelser viser, at det kan skade børn og unge at blive sat i fængsler beregnet for voksne. Faktisk kan det ligefrem øge (chancen, muligheden, risikoen, frygten) for, at de begår ny kriminalitet.

70'ernes paradigmeskift
Indtil sidst i 1800-tallet blev børn straffet næsten lige så hårdt som voksne. I 1900-tallet begyndte man imidlertid at bygge særlige ungdomsfængsler, (som, der, hvor, når) man indsatte de unge kriminelle. Men det helt store skifte kom i løbet af 1970'erne. Her kom der fokus på at udvikle og uddanne de unge kriminelle, mens de var indsat i de særligt sikrede institutioner for unge. (På den måde, Først og fremmest, I øvrigt, Til gengæld) får de en chance for at vende tilbage til et godt liv efter deres straf.

Kriminel lavalder andre steder
Det er ikke alle lande, hvor den kriminelle lavalder er 15 år (såsom, i forhold til, ligesom, i modsætning til) i Danmark. I England kan lavalderen under særlige omstændigheder være 10 år. Børn kan blive dømt for en kriminel handling, hvis anklageren kan bevise, at barnet var bevidst om, at det var forkert at begå handlingen. Og børn kan straffes som voksne, når de fylder 14.

Fakta Den kriminelle lavalder


  • Danmark: 15 år.
  • Sverige: 15 år.
  • England: 10 år.
  • USA: Varierer fra stat til stat, men ned til 6 år.