Rekordlav kriminalitet i Danmark

Skriv det af de fire ord, der passer bedst
Berlingske 2013

I 2012 var der 6,6 procent (mindre, flere, færre, mere) anmeldelser af straffelovsovertrædelser end året før. Kriminaliteten er den laveste i knap 30 år.

Straffelovskriminaliteten i Danmark er på det laveste niveau i knap 30 år, (mener, viser, oplyser, vurderer) dugfriske tal fra Rigspolitiet. I 2012 blev der anmeldt 364.368 overtrædelser af straffeloven, hvilket er 6,6 procent mindre end året før.

- Jeg glæder mig over udviklingen. Vi er nu på det laveste niveau siden 1984, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener, at der er mange grunde til den faldende kriminalitet:

- Jeg tror, at det blandt andet skyldes, at de unge er blevet (mindre, flere, færre, mere) kriminelle. Det er en trend, vi ser på nordisk plan. De unge tænker sig bedre om - de ved, at de skal tage en uddannelse, og hvis de får en plettet straffeattest, kan det blive fatalt i forhold til de drømme, de har, siger Jens Henrik Højbjerg og nævner andre (ting, situationer, problemer, årsager) :- Politiets samarbejde med borgerne er blevet bedre. Vi får rigtig god (rådgivning, vejledning, hjælp, feed back) fra borgerne. Man bliver mere og mere klar over, at bekæmpelse af kriminalitet ikke bare er et anliggende for politiet - det er et anliggende for hele samfundet. (Ovenikøbet, Først og fremmest, Derudover, Til gengæld) handler det måske også om, at den enkelte er blevet bedre til at passe på sine egne ting, siger han.

Jens Henrik Højbjerg understreger, at faldet ikke skyldes, at danskerne er blevet mindre tilbøjelige til at anmelde overtrædelser af straffeloven. Faktisk viser undersøgelser, påpeger han, at tilbøjeligheden til at anmelde er (større, mindre, længere, hyppigere) i dag end tidligere.


Jens Henrik Højbjerg håber selvsagt, at kriminaliteten fortsætter med at falde i 2013, men han (prøver, ønsker, gider, håber) ikke at give en konkret målsætning:

- Det er umuligt at sige noget konkret om. Fra politiets side holder vi den kurs, vi har sat. Vi vil gøre alt for at give vores bidrag til, at den gunstige udvikling fortsætter, siger han.

Hør lydfilen bagefter