Farvel til plastikposen

Se klippet, og skriv de ord der mangler i boksene. Et ord pr. boks.

Til næste gang: Slå de understregede ord op, så du kan forklare dem. Og lav noter til en genfortælling af klippet, så du kan præsentere det for en af de andre. Brug så mange af de understregede ord, som du kan, i din genfortælling.
På Møn er de handlende gået sammen om et usædvanligt fremstød for miljøet, som du skal høre om her i aftenens 19 inspiration.
plastikposer, som butikkerne på Møn i så høj grad som overhovedet muligt erstatter med poser, der er fremstillet af majs, og som i modsætning til plastik er at nedbryde. Indtil videre er 13 butikker med i projektet, som skal være med til at værne om Møns helt særlige og meget sarte natur.
Der er opstået et helt særligt kredsløb på Møn. Ikke bare bliver tyrekalvene på Nyords strandenge til økologiske bøffer i SuperBrugsen i Stege, her er en helt ny indkøbspose biologisk nedbrydelig. Brugsuddelerens mål er, at det skal alle poser i alle størrelser.

Jeg tror faktisk, det kommer til at ske, og målet er, at vi har faset alt det her ud inden udgangen af året her, sådan så at vi ikke har , når vi starter næste år, og måske allerede før.

Det er en fantastisk idé, og kun være Møn, det burde være hele landet.

SuperBrugsen på Møn er sammen med Handelsstandsforeningen og 12 af øens andre butikker gået sammen om den nedbrydelige pose, der er lavet af majs.

Den hjælper ved, at der ikke kommer til at ligge lige så meget plastik ude i vores natur, og plastikken, ved vi jo, er mange mange, mange år om at blive nedbrudt, og vi har set nogle skrækeksempler rundt omkring i verden fra, hvordan plastik ligger og flyder, og det gør det også i vores natur, på vores strande.

Projektet med majsposer er kommet i gang efter at UNESCO for to måneder siden udnævnte Møn og de omkringliggende småøer til Danmarks første såkaldte biosfære-område med , der skal værnes om. Det kan man nu bl.a. gøre ved at bruge Møns nye majsposer.

Det her er ikke kun noget for en håndfuld nørder, der altid har gået og værnet om naturen, det er noget, hvor ligesom alle kan få lyst til at være med.

Poserne er som nævnt nedbrydelige, og det i en grad så man ikke kan putte hvad som helst i dem.

Ja det er sådan, at hvis tingene er for varme, så…..og det, vi har fået det at vide, så når man vist ikke ud til bilen med varerne…..
Med den varme leverpostej.
…. Nej, med den varme leverpostej. Så det kan jo tænkes, at vi er nødt til, selvom vi siger, at vi vil være helt plastikfrie, at vi at snige en enkelt rulle ind nede ved leverpostejerne.

Det lyder som en god idé. Alene SuperBrugsen her i Lindemarke ved Stege bruger i dag op mod året, så der er en hel del at komme efter her.