Australsk chok over dansk skovbørnehave

Vælge det af de fire ord i parentesen, der passer bedst.

foto


Det australske program Dateline har lavet en udsendelse om danske skovbørnehaver - og de er overraskede over, hvor (organiseret, pædagogisk, stille, vildt) det går for sig.
Ingen ville nogensinde lade Johan Laigaard lede en børnehave i Australien! Med den advarsel starter en artikel på det australske medie SBS's hjemmeside (i forhold til, i forbindelse med, på trods af, med hensyn til) et indslag til tv-stationens program 'Dateline'.
I skovbørnehaven Daycare Nord ved Skive, hvor Johan Laigaard er daglig pædagogisk leder, slår børnene nemlig på træstammer med kæppe, og der er intet hegn omkring poderne, der løber og leger i skoven i både mudder, sne, regn og solskin. De bruger også knive til at snitte i træ, og de klatrer højt op i trætoppe.
Den forskrækkede australske journalist kan ikke altid se en (lærer, forælder, voksen, person) i den umiddelbare nærhed. - Hvis du er den slags forælder, der hele tiden (kontrollerer, leger med, holder øje med, styrer) dine børn på legepladsen, så vil Danmarks skovbørnehaver komme som et slemt chok - man gør tingene (forskelligt, anderledes, hurtigt, grundigt) her.

- Hvad tænker forældrene, når de ser deres barn hænge i et træ ti meter over jorden?
- Jeg tror de tænker: Åh, nej! Men jeg har lært dem, at det farligste, de kan gøre er at råbe til børnene, svarer lederen, Johan. Han stoler på børnene og forældrene stoler på ham. I de 17 år børnehaven har eksisteret, har der da heller ikke været (dårlige, alvorlige, vigtige, farlige) uheld, udover hvad der altid sker i børnehaver. - Efter min mening gør vi ikke farlige ting. Og hvis der ingen udfordringer er, lærer man ikke noget.

Og faktisk gør Johan meget ud af at advare børnene om farlige situationer: Børnene leger på et stort træ, som vinden har væltet. Det må de godt, men Johan forklarer dem, at de aldrig må kravle ind under træet - det kan pludselig revne, fordi det ligger i spænd, og så skal man være ovenpå, ikke nedenunder.
Dagen efter er børnene ude for at samle mos til juledekorationer. En dreng svinger en lang gren voldsomt rundt i luften. - Pas på med den gren, den er lang, du kan ramme os. Skal jeg lige knække den over for dig, så du bedre kan styre den? siger Johan, uden at blive vred eller hæve stemmen. Drengen siger ja, og de hjælpes ad med at knække grenen, så den kan bruges som stok, da de går videre. Kritik, domme og regler er ikke det første, han griber til.

(Inden, I løbet af, Siden, På) sit tre dage lange ophold i skovbørnehaven finder journalisten (dog, således, faktisk, nemlig) ud af, at der er en mening med galskaben. Børnehavens ansatte bruger pædagogiske metoder i de naturlige omgivelser, og de er i nærheden og følger med.

Grunden til, at australierne synes, en dansk skovbørnehave er et vildt koncept, er ifølge Johan nok, at børn bliver pakket mere ind i vat i Australien og at man er mere fokuseret på formel læring. - Alle er bekymrede for, om børnene nu bliver klar til at gå i skole, og om de nu får lært at skrive og regne. Men man skal være psykologisk og motorisk klar til at sidde på en stol for at kunne lære, siger Johan Laigaard.


Du kan se den australske nyhed her


Spørgsmål til næste gang
  • Hvad lyder godt, og hvad lyder mindre godt ved skovbørnehaven?
  • Er Danmark mindre farligt end Australien?
  • Hvad laver børn i børnehaven i jeres land?
  • Hvornår fik I lov til at gå rundt alene? Tage bus alene? Cyklede I alene rundt? Hvad kunne være en passende alder og hvorfor?
  • Tror I, der er mere grund til at være bekymret for sine børn i dag, end der var for et par generationer siden?


  • Hør lydfilen bagefter: