Al, alt or hel, helt, hele - Alle former

Hel, helt, hele beskriver som adjektiv noget konkret og heterogent; noget, der kan deles i ikke identiske stykker. Hel kan oversættes til whole, entire or unbroken.

N-ord ubekendt formN-ord bekendtT-ord ubekendtT-ord bekendtFlertal
En hel banan hele bananen et helt land hele landet hele bananer/ de hele bananer

Al, alt beskriver noget abstrakt eller noget homogent, der ikke kan deles i forskellige dele, som fx ordet trafik eller ord for væsker, materialer mm.

N-ord nøgen form N-ord bekendt formT-ord nøgen formT-ord bekendt formFlertal
Al mad al maden alt smør alt smørret alle bananer/bananerne/de bananer

Som adverbium bruger man kun helt: Hans næse var ikke helt lige - han havde været bokser
Da min nabo gik på pension, gik han vejen. Han brændte sit arbejdstøj og plantede violer i sine arbejdssko. Han havde 12 par, så nu har han blomster langs indkørslen. Og så lavede han sin dagligdag om. Tidligere stod han altid op klokken 6, arbejdede dagen og gik tidligt i seng. Nu sover han formiddagen og eftermiddagen, men sidder oppe natten og passer sin hobby: På hverdage spotter han UFO'er. Han har selv bygget sit elektroniske lytteudstyr, og han har købt et nyt og meget stærkt teleskop, så han kan være sikker på at se UFO'er i luftrummet over Danmark. Han publicerer sine observationer i Skandinavisk UFO-information - et blad der faktisk bliver læst i Norden. Han har foræret mig en årgang af bladet, hvor han følger en bestemt UFO, der åbenbart lægger til ved hans æbletræ hver aften. Jeg synes, at billederne ligner lampen på hans toilet, men jeg er ikke sikker, for billederne er ikke skarpe. Det skyldes de vibrationer, der er omkring UFO'er, siger han.
Nu tror du måske, at han bruger tiden på UFO'er, men det gør han ikke. weekenden passer han sine blomster. Udover violerne har han to bede med marguriter. Så min nabo lever i et andet liv, efter at han er blevet pensionist.