Computere smager på øl

Se klippet, og skriv de ord der mangler i boksene. Et ord pr. boks.

Til næste gang: Slå de understregede ord op! Og lav noter til en genfortælling af klippet, så du kan præsentere det for en af de andre. Brug så mange af de understregede ord, som du kan, i din genfortælling.
(Vi kigger på det originale udstyr) Som i gamle dage smager og dufter Jürgen Førster sig først , når han laver gærprøver til øl (det er en ret gammel gærfermentering vi kigger på), men inden længe får han hjælp af en supercomputer.

Vi vil udvikle sensorer, der hjælper os med at smage smagsnuancer i øl og generelt i drikkevarer.

Jeg tror vi går ind her.

Sensorerne kan blandt andet måle sødmen i øllen og , at den ikke kommer til at smage af papir eller metal. (Det her er gærprøver for eksempel) Herefter omsætter sensorerne ølsmagen til tal i en stor

Vi kan ikke drikke hundredevis eller tusind forskellige prøver, så at få en mulighed, en metode, en ny teknologi, der tillader at smage tusindvis øl på en gang, mere eller mindre, og analysere, hvad for en øl der er den bedste, det er fantastisk og banebrydende for mig.

I ølbrygning er det nødvendigt med masser af ledninger og en computer til at holde styr på de mange ølsmage.

Vi kunstig intelligens til at finde mønstre i data, og ud fra de mønstre så kan vi identificere, hvad er det for nogle typer ølgær, der kan give øl, der smager rigtig godt, og af høj kvalitet.

Og computerens kunstige intelligens vil aldrig selv kunne præstere, så her er alt sammen med et helt klart formål.

Hvis vi kigger på de her gærprøver, så er vi jo meget langt væk fra en øl, så at vide på et meget tidligt tidspunkt, hvordan øl kommer til at smage, det er meget vigtigt for os.

Den passer faktisk meget fint.

Teknologien er allerede testet på flere øl. er så nu, at Carlsberg hurtigere og med færre fejlskud kan nå frem til nye og bedre øl.

Jeg tror stærkt på, at vi også kan levere flere og flere forskellige slags øller til vores forbrugere, så det gør ølsmagning og øldrikning endnu mere spændende.